De biologische besc
hikbaarheid van het zink in de voeding variee
rt in functie van de aard van de voedingsmiddelen, vooral omwille van potentieel ongunstige inter
acties met bepaalde eiwitten (voornamelijk van plantaardige oorsprong), met fytaten en m
et andere mineralen zoals koper, calcium en ijzer; gunstige interacties voor de inname van zink doen
...[+++]zich voor in aanwezigheid van dierlijke eiwitten (o.a. in vlees) en van bepaalde liganden met een lage moleculaire massa (aminozuren zoals histidine, methionine, cysteïne of organische zuren) (Lönnerdal, 2000).Par contre, la
biodisponibilité du zinc alimentaire varie en
fonction de la nature des aliments, en raison d’interactions potentiellement défavorables avec certaines protéines (principalement d’origine végétale), les phytates et d’autres minéraux tels le cuivre, le calcium et le fer; des interactions favorables se produisent en présence de protéine
s animales (dans la viande notamment) et de certains ligands de faible masse moléculaire (acides aminés tels histidine, méthio
...[+++]nine, cystéine ou acides organiques) (Lönnerdal, 2000).