9. Notes the estimates put forward
by the FAO that the diversity of cultivated crops declined by 75 % during the 20th century
and that a third of today’s diversity could disappear by 2050; stresses that, in order to ensure long-term food security for a growing world population and resilience in food production systems, it is of crucial importance that we protect and preserve European biological and genetic diversity; believes that it is vital, therefore, to preserve the vast majority of local and regional varieties in situ and on-fa
...[+++]rm, in order to maintain and increase genetic and cultural diversity both within strains and breeds and in terms of their absolute number; 9. constate, selon les estimations de la FAO, que la diversité des variétés cultivées a diminué de 75 % au cours du
XX siècle et qu'un tiers de la diversité subsistant encore pourrait disparaître avant 2050; souligne qu'afin d'assurer la sécurité à long terme de l'alimentation d'une population mondiale en croissance et la résilience des systèmes agricoles, il est crucial de protéger et préserver la diversité génétique et biologique en Europe; croit vital, dès lo
rs, de conserver la grand majorité des variétés locales et régionales, s
...[+++]ur place et en culture, afin de maintenir voire d'augmenter la diversité génétique et culturale, tant dans à l'intérieur des lignées et des variétés qu'en nombre absolu;